### From the experts

**Chapter 7: Simple and Compound Interest**

The lending and borrowing of money has been happening since thousands of years. Any sum of money, borrowed for a certain period, will invite an extra cost to be paid on the money borrowed; this extra cost at a fixed rate is called interest. The money borrowed is called principal. The sum of interest and principal is called the amount. The time for which money is borrowed is called period.

**Amount = Principal + Interest**

The interest paid per hundred (or percent) for a year is called the rate percent per annum. The rate of interest is almost always taken as per annum, in calculations we will always consider it per annum unless indicated.

The interest is of two types, one is simple, the other is compound:

**Simple interest**

It is the interest paid as it falls due, at the end of decided period (yearly, half yearly or quarterly), the principal is said to be lent or borrowed at simple interest.

Simple Interest, SI = PRT / 100

Here P = principal, R = rate per annum, T = time in years

Therefore Amount, A = P + PRT/100 = P [1 + ( RT / 100 )]

If T is given in months, since rate is per annum, the time has to be converted in years, so the period in months has to be divided by 12. if T = 2 months = 2/12 years)

**Example 1:** Find the amount on S.I. when Rs 4000
is lent at 5 % p.a. for 5 years.

By the formula, A = P (1 + RT/100) = 4000( 1 + 5 x 5/100 ) = Rs
5000

**Compound Interest **

The compound interest is essentially interest over interest. The interest due is added to the principal and that becomes the new principal for the interest to be levied. This method of interest calculation is called compound interest, this can be for any period (yearly, half yearly or quarterly) and will be called “Period compounded” like Yearly compounded or quarterly compounded and so on.

First period’s principal + first period’s interest = second period’s
principal

Compound interest = principal {1 + Rate/100}time - Principal

CI = P { 1 + R/100 }T – P

Here Amount = principal {1 + Rate/100 }time

**Example 2:** Find the compound interest on Rs
4500 for 3 years at 6 % per annum

Using the formula, A = P (1 + R/100)T = 4500(1 + 6/100)3 = 4500
(1.06)3 = 5360

Compound interest = 5360 – 4500 = Rs 860

**THE RULE OF 72**

The rule of 72 is a quick way to show how long it will take to
double your money under

The equation for the rule of 72 is:

Number of years for money to double = (72/Annual Interest Rate)
interest rate

At 8% interest, it will take 72/8 = 9 years for your money to
double.

Here are more examples:

At 6%, it will take 12 years ( 72/6 = 12)

At 12%, it will take 6 years ( 72/12 = 6)

The rule of 72 is a short cut to estimate the magic of compound interest that makes your money grow.

• Remember that the rule of 72 is an approximation and its accuracy reduces as the interest rate becomes high.

**Important notes**

**1.** In case interest is paid half yearly, then
the interest is divided by 2, and used as (R/2) in the formula
and the time is multiplied by 2, and used as 2T in the formula,
given by A = P [ 1 + ( R / 200 ) ]2T

**Example 3:** Find the compound interest on Rs
5000 for 3 years at 6 % per annum compounded half yearly.

Using the formula, A = P [ 1 + ( R / 200 ) ]2T

= 5000(1 + 6/200)3x2

= 5000 (1.03)6 = 5971

Compound interest = 5971 – 5000 = Rs 971

**2.** In case interest is paid quarterly, then the
interest is divided by 4, and used as (R/4) in the formula and
the time is multiplied by 4, and used as 4T in the formula, given
by A = P [ 1 + ( R / 400 ) ]4T payable quarterly (rate = R/4,
time = 4T)

Example 4: Find the compound interest on Rs 5000 for 3 years
at 6 % per annum compounded quarterly.

Using the formula, A = P [ 1 + ( R / 200 ) ]2T

= 5000(1 + 6/400)3x4

= 5000 (1.015)12 = 5978

Compound interest = 5978 – 5000 = Rs 978

**3.** In case the rates are different(R1, R2, R3….)
for different years, the amount is given by P{1 + R1/100}{1 +
R2/100}{1 + R3/100}

**Example 5:** Find the compound interest on Rs
5000 for 3 years at 6 % per annum for first year, 7% for the second
year and 8% for the third year

Using the formula, P{1 + R1/100}{1 + R2/100}{1 + R3/100}

= 5000(1 + 6/100) (1 + 8/100) (1 + 9/100)

= 6125

Compound interest = 6125 – 5000 = Rs 1125

**4.** For population increase the formula to be
used is P {1 + R/100 }T, and for decrease P { 1 - R/100 }T. It
can also be used for depreciation factor.

Example 6: The death rate of a town with population of 100000
is 5 %, considering there are no new births, what is the population
of town in next three years?

Using the formula, P { 1 - R/100 }T

= 100000(1-5/100)3

= 100000(0.857) = 85738

**5.** In case the period is a fraction like 3 and
½ years, or a and b/c years, then the amount should be calculated
by this formula

A = P { 1 + R/100 }3{1+(1/2 x R)/100}

Or A = P { 1 + R/100 }a{1+(b/c x R)/100}

**Example 7: **The birth rate of a town with population
of 100000 is 5 %, considering there are no deaths in the town,
what is the population of town in next three years and fours months?

Three years and four months mean 3 1/4

Using the formula, A = P { 1 + R/100 }a{1+(b/c x R)/100}

= 100000(1+5/100)3(1+ ¼ x 5/100)

= 100000(1.157) (1.012)

= 117210 will be the population

**6.** The SI and CI earned during the first period
remains the same.

**Example 8:** The compound interest on a certain
sum of money in 2 years is 210 and the simple interest on the
same amount is 200, what are the principle and the rate of interest

Since SI and CI for first year is the same, and SI for each year
is the same, so SI for the first year = 200/2 = 100, CI for year
I = 100, that means CI for the year II = 210 – 100 = 110. Here
the excess of interest over year I = 10. Since the excess of interest
in CI is interest over first years interest, assuming I is the
interest, I/100 x 100 = 10, so I = 10, and the principal is obviously
1000.(calculate yourself)

**Example 9: **A sum of money placed at Compound
Interest doubles in every 5

years, then in how many years it will become 16 times?

Now, it is given that the principle gets doubled in every 5 years.

So, if we start from initial amount P, then in first 5 years it
will become 2P.

In the next 5 years 2P will become 4P, next 5 years 4P will become
8P and finally

in next 5 years 8P will become 16P.

So, it will take (5+5+5+5) = 20 years.

**Net present value (NPV)**

Money received or paid today is not the same as money received or paid after a period. This is because the money has an opportunity cost of interest in the same period. What it simply means is that you can earn interest on money if you have it now, and if you get the money later, you loose the opportunity to make interest on that. For example, if the going interest rate in the market is 10%, and someone has to pay me Rs. 1000, and he pays after an year, so he should pay, 1100 (100 has the interest), Here 1100 is called the future value and 1000 is called the present value.

Here the Future value (FV) = Present value (PV) {1 + Rate/100 }time, which is the basic formula for amount in the case for compound interest, this is the formula to be used for calculating present value. From here

PV = FV / {1 + Rate/100 }time

This is the same formula as of the compound interest; herein we are calculating principal from the amount, which’s it!

Practical applications of the NPV

**1. Installment schemes**

Today there are all kinds of loans and financing of various products right from two wheelers to houses. When a loan is taken, customer generally pays a monthly installment, his dues reduced by that amount and the interest is charged only on the balance amount which is known as reducing balance. Also there are many other concepts like floating rates etc, but they are out of purview of CAT. Here is the monthly installment formula for a fixed rate of interest (fixed means which does not change over time, floating means which changes with market conditions):

Monthly Installment, M = [A/(1-B)] x P

Here A = R/1200 (where R is the rate of interest)

B = [1/(1+A)]T (Where T is time in months)

And P is the principal amount that is the amount of loan taken

The installment can be calculated with this formula by using concept of NPV also. This formula is derived from there only. You can find this formula in Microsoft excel also under PMT in the formula section. But these annuity formula questions will not be asked in CAT.

**Example 10:** If Ram takes a home loan of 500000
for 3 years at the rate of 7.5%, what will be his monthly installment?

T = 12 x 3 = 36 months

R = 7.5%

P = 500000

Using the formula, M = [A/(1-B)] x P

A = 7.5/1200 = 0.00625

B = [1/(1+A)]T = [1/(1+0.00625)]36

M = [0.00625 / {1 - [1/(1+0.00625)]36}] x 500000

M = 15553

### Other topics covered

### Post/View Comments

( ! ) Warning: require(/var/www/vhosts/mbauniverse.com/httpdocs/comments/comments.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/mbauniverse.com/comment.php on line 8 | ||||
---|---|---|---|---|

Call Stack | ||||

# | Time | Memory | Function | Location |

1 | 0.0001 | 230312 | {main}( ) | .../simplecompoundinterest.php:0 |

2 | 0.0018 | 243800 | include( '/var/www/html/mbauniverse.com/comment.php' ) | .../simplecompoundinterest.php:393 |

( ! ) Fatal error: require(): Failed opening required '/var/www/vhosts/mbauniverse.com/httpdocs/comments/comments.php' (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/html/mbauniverse.com/comment.php on line 8 | ||||
---|---|---|---|---|

Call Stack | ||||

# | Time | Memory | Function | Location |

1 | 0.0001 | 230312 | {main}( ) | .../simplecompoundinterest.php:0 |

2 | 0.0018 | 243800 | include( '/var/www/html/mbauniverse.com/comment.php' ) | .../simplecompoundinterest.php:393 |